Maak kennis met de Suicide Squad

Eén van de meest geanticipeerde films uit 2016 is toch wel Suicide Squad, maar wie zijn deze schurken en waarom kijken we zo uit naar deze film?

Batman, Superman, Wonder Woman.. Deze namen zullen de meeste mensen wel bekend voorkomen, maar de namen Captain Boomerang, Katana en El Diablo zullen al bij veel minder mensen een belletje doen rinkelen. Personages als Harley Quinn, Deadshot en de al vaker gebruikte Joker zullen dan ook vooral de reden zijn dat veel mensen naar Suicide Squad gaan. Tijd dus om kennis te maken met de hele squad.

Maar eerst, wat is de Suicide Squad? Lang, lang geleden in de fictionele wereld van DC comics werd er een team gecreëerd om de meest nare situaties te bestrijden. Situaties waarbij slachtoffers gegarandeerd waren en waarvan niemand mocht afweten. Het team, Task Force X, bestond echter niet uit goody two shoes die maar al te graag de wereld willen redden maar uit gevangenen van één van de zwaarste gevangenissen ooit, Belle Reve. Maar waarom zouden gevangenen hiermee akkoord gaan? Tsja, verlossing, de belofte van een kortere gevangenisstraf en de bom die geïmplanteerd is in hun nek zijn een paar redenen waarom deze superschurken akkoord gaan met alles wat hen te wachten staat. Onder leiding van Amanda Waller komen zij in gevaarlijke scenarios terecht en doordat de teamleden telkens verwisseld moesten worden vanwege het hoge dodenaantal kreeg Task Force X uiteindelijk het koosnaampje, The Suicide Squad.

Ik weet dat ik nog lang niet superhelden-moe ben, maar de reden waarom men zo uitkijkt naar Suicide Squad heeft zo ongeveer dezelfde reden waarom men ook uitkeek naar Deadpool die eerder dit jaar uitkwam. It feels good to be bad is een van de vele slogans van de film, maar soms voelt het ook goed om gewoon naar een stelletje klootzakken te kijken en te genieten van de imperfecties van de mens. Daarnaast krijgen we ook ein-de-lijk Harley Quinn in een film te zien en zorgt de controversiële rol van Jared Leto als de Joker ook voor enig wat buzz.

Tijdens de film zal er ongetwijfeld het een en ander worden uitgelegd over de vele personages die de film bevat, zoals we dat al kort in de eerste trailer hebben gezien, maar mocht je de draad kwijtraken, bij deze een handige cheat sheet.

 

The Joker

joker

Heeft deze man nog een aankondiging nodig? Het is inmiddels de vierde keer dat de groenharige clown te zien is in een live-action adaptatie, de vorige keren vooral als de vijand van Batman, dit keer is het nog maar de vraag van wie hij de vijand zal zijn.. Zal hij de vijand zijn van de Suicide Squad, of zal hij enkel te zien zijn in de flashbacks vanwege Harley Quinn? Zelf ben ik al ruim op tijd gestopt met het kijken van trailer en clips (die nu om de haverklap uitkomen) omdat ik het liefst alles bewaar voor tijdens de film zelf dus het antwoord hierop weet ik nog niet. Het is in ieder geval wel zeker dat Jared Leto een andere Joker zal neerzetten dan die we gewend zijn. Hij lijkt dit keer meer op een pooier dan op een clown, op de rode lippen na, waar veel fans niet zo blij mee waren toen we voor het eerst een kijkje kregen. Maar, hoe Leto het zal doen is nog even afwachten.

The Joker is één van Batman’s meest vicieuze vijanden, ondanks dat hij geen superkrachten heeft weet hij Batman het leven redelijk zuur te maken. Waarin de meeste schurken nog enig moreel hebben, doet Joker alles wat hij kan om zijn doel te behalen waarbij het hem niet uitmaakt wie hij uit de weg moet ruimen. Zo weten de meeste fans al dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Jason Todd – een gebeurtenis waarvan we in Batman v Superman: Dawn of Justice een bevestiging kregen dat het ook gebeurt is in het filmuniversum van DC – en dat hij verantwoordelijk was voor het immobiliseren van Batgirl Barbara Gordon. Wat al gruwelijke daden op zich zijn, weet Joker nog een stap verder te nemen door videomateriaal te sturen naar degene dichtbij zijn slachtoffer om de daad nog meer impact te geven. Al ziet Suicide Squad’s Joker er niet uit zoals we gewend zijn, zijn zieke geest zal hopelijk hetzelfde zijn in de aankomende film.

Harley Quinn

harley

Harley Quinn is een dame die vaak geassocieerd wordt met The Joker, wat natuurlijk niet zo raar is. Naar aanleiding van de trailers en stills die te zien zijn is het met zekerheid te zeggen dat Harley Quinn’s oorsprong tijdens Suicide Squad vertelt gaat worden. Nog voordat ze verkleed ging onder de naam Harley Quinn was zij Harleen Quinzel, een psychotherapist die werkte in Gotham’s Arkham Asylum waar zij The Joker als patient kreeg. Wat begon met een fascinatie voor de beste man eindigde al snel in een hartstochtelijke liefde. Gedreven door waanzin verandert zij haar identiteit om te matchen met de Joker’s clowneske verschijning en zorgde zij voor de zoveelste uitbraak van The Joker. De liefde tussen Harley en Joker is echter geen romance om een sprookje over te schrijven, ondanks haar onuitputtelijke liefde voor de groene clown is deze liefde vaak niet wederzijds, tenzij hij iets nodig heeft van haar. Toch blijft zij tegen beter weten in loyaal en is het nog maar de vraag in hoeverre zij de Squad zal verraden mocht The Joker toch terugkeren.

Harley beschikt niet over krachten, maar is net als Joker heel vindingrijk in het creëren van haar gadgets. Ook is ze redelijk atletisch en beschikt ze over algemene vechtkennis. In de comics is Harley ook immuun tegen giftige stoffen, dit dankzij Poison Ivy die Harley na een aanval van de Joker heeft gevonden. Of Harley ook in de film immuun zal zijn – en of we uberhaubt iets over Poison Ivy horen – is nog niet bekend.

Deadshot

Suicide Squad Deadshot

Over de rol van Floyd Lawton, oftewel Deadshot, was ook enige controversie nadat deze bekend werd gemaakt. Dit niet vanwege drastische uiterlijke veranderingen, maar.. juistem, omdat een getinte man de rol aanneemt van een personage die vooral als blank verscheen in de stripboeken. Net zoals toen het nieuws bekend werd gemaakt dat Johnny Storm gespeeld zou worden door Michael B. Jordan. Stel je hierbij maar voor dat ik hard met mijn ogen rol, want waar gaat dit toch om, mensen? Will Smith hebben we al flink wat keren in actiefilms gezien, maar de rol van slechterik in een actiefilm? Dat is nieuw voor hem.

Voordat Floyd Lawton in de Suicide Squad terecht kwam was hij een huurmoordenaar die bekend stond om het feit dat hij nooit miste, totdat hij uiteraard gesnapt werd door Batman en naar de gevangenis werd gestuurd. Doordat andermans leven hem weinig boeit en zijn goede richtingsgevoel is hij de onofficiële leider van de Squad geworden. Elke schurk heeft bijna een tragisch verleden, zo ook Floyd. Op vroege leeftijd zag hij dat zijn broertje werd aangevallen door hun vader, in poging het te stoppen probeerde hij zijn vader neer te schieten, maar doordat de tak waarop hij zat brak schoot hij per ongeluk zijn broertje neer. Hierdoor maakt het Floyd niet uit of hij sterft, als het maar spectacular is – wat een van zijn hoofdredenen is voor het joinen van de Suicide Squad.

Amanda Waller

amandawallerr

The name, the legend, the Wall. Amanda Waller, gespeeld door de Oscar genomineerde Viola Davis, heeft het clubje opgestart als een semi-geheime overheidsinstelling om de gevaarlijke gevechten aan te gaan die niemand aan wilt gaan. En als het mis gaat? Dan wordt de Suicide Squad voor de bus gegooid. Het lijkt erop dat Suicide Squad voornamelijk inspiratie zal trekken uit The New 52 Suicide Squad comics waarin Waller de directe leidinggevende is aan de Squad. Zij geeft ze op wat ze moeten doen, zij kiest de teamleden en zij heeft ook haar vinger op de knop van de bomimplantaten mocht er iets misgaan. Het zijn echter niet alleen de implantaten waarvoor de Squad vreest, want Waller heeft een reputatie als een harde tante. Als er een ding zeker is, is het wel dat Viola Davis de perfecte actrice is voor deze rol.

Rick Flag

rickflagg

De officiële leider – of eerder.. babysitter – van de Suicide Squad is Rick Flag Jr. die gespeeld wordt door Joel Kinnaman (Will Conway uit House of Cards). Integendeel tot een groot deel van de Suicide Squad is Rick geen superschurk, maar een ex-militair die voor Amanda Waller werkt en ervoor moet zorgen dat de Squad luistert naar de bevelen zonder al te veel problemen op te brengen. Ondanks dat hij dit werk geaccepteerd heeft vind hij het verschrikkelijk om met deze schurken te moeten werken, en nog meer om als hun gelijken gezien te worden – vooral als het op Deadshot aankomt. Hoe erg hij het ook vindt, hij is en blijft loyaal aan z’n werkgever.

Captain Boomerang

boomerang

In elk groepje misfits moet er wel altijd een zijn die nog erger is dan de rest. Captain Boomerang is een Australische man die weinig geeft om anderen, waardoor hij de meest racistische, seksistische en ongepaste opmerkingen ooit maakt. In tegenstelling tot de schurken die voorafgingen in dit lijstje heeft Boomerang nog nooit te maken gehad met Batman, dit voornamelijk omdat hij vooral te zien was in de comics over The Flash met zijn standaard wapen – hoe kan het ook anders – de boomerang. Behalve dat Captain Boomerang een onaardig persoon is zorgt hij er ook voor dat hij het minste werk gedaan krijgt uit iedereen van de Squad en is hij een beetje de ‘class clown’, wat ongetwijfeld voor genoeg grappige momenten in de film gaat zorgen.

Katana

katana

Katana is maar eventjes een lid van de Suicide Squad geweest in de comics maar doordat zij geen slechterik is, is het nog een mysterie hoe zij verstrikt zal raken in het zooitje dat de Suicide Squad is. Wel is duidelijk dat Katana niet bij het team hoort die Amanda Waller heeft uitgekozen, en toch zien we in deze clip dat zij geïntroduceerd wordt door Rick Flag aan het team. Als zijn bodyguard, of volgt de film toch het verhaal waarin zij hen vergezeld in de missie wapens te vernietigen? Zoals gezegd is Katana geen slechterik, zij heeft juist in een team gezeten waarin totaal verschillende personages strijden.. The Justice League. Ook Katana is een superheld, eentje die geen superkrachten heeft maar wel een heel bijzonder wapen gebruikt, namelijk de Soultaker. De ziel van iedereen die zij ermee vermoord wordt opgesloten in het zwaard, waarna zij er zelfs nog mee kan communiceren.

Killer Croc

killercroc

Wie Batman: Arkham en Arkham Asylum wel eens heeft gespeeld weet ongetwijfeld al wie deze menselijke krokodil is. Al sinds zijn geboorte zag Waylon Jones er niet menselijk uit, waardoor hij vaak gepest werd, ook door zijn eigen familie en dan met name door zijn alcoholistische tante. Na er genoeg van te hebben werd zij zijn eerste slachtoffer, waarna velen anderen volgden. Ook Killer Croc is een vijand van Batman, en is uiteindelijk door hem in de gevangenis beland. Door zijn aangeboren aandoening ziet Killer Croc er niet alleen uit als een reptiel, maar bevat hij ook  wat eigenschappen van een reptiel, waardoor hij ongeacht zijn grootte redelijk snel is en wel tot twee ton kan optillen. Vanwege zijn gepantserde huid is hij ook moeilijk te stoppen, waardoor hij perfect in de Suicide Squad past.

Slipknot

slipknot

Van Slipknot wordt gespeculeerd dat hij het eerste slachtoffer zal zijn binnen de Squad, dit vanwege het feit dat hij in veel stills en trailers niet te zien is én omdat hij geen Funko Pop heeft gekregen (al telt dat ook voor The Enchantress). Ook omdat Slipknot in de comics de eerste is die te maken krijgt met Waller’s bommen, in de desbetreffende comics zaten de bommen echter om hun armen, maar in de film ligt dat wel anders… Slipknot, oftewel Christopher Weiss, heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zijn vijanden ophangt aan zijn eigen ontworpen touwen die bedekt zijn met een zelf uitgevonden lijmsoort, dit zorgt ervoor dat de touwen bijna onverwoestbaar zijn.

The Enchantress

enchantress

The Enchantress is geen door Amanda Waller gekozen Suicide Squad lid in de film, maar blijkt wel met hen te vechten voor hetzelfde doel. Ook voor Enchantress, oftewel June Moon, lijkt het erop dat er een oorsprongsverhaal in de film zal zitten, gebaseerd op de trailers. In tegenstelling tot de stripboeken is June Moon een archaeologist die op een donkere kracht stuit in een grot, na het te bevrijden neemt het haar lichaam over en wordt zij The Enchantress, een kwaadaardige heks. Ook lijkt het erop dat June Moon een relatie heeft met colonel Rick Flag, oftewel de supernanny, hierdoor het kan zijn dat zij te weten is gekomen over de Suicide Squad.

El Diablo

eldiablo

El Diablo, oftewel Chato Santana, is een van de weinige Squad leden met daadwerkelijke krachten. Er zijn meerdere versies van El Diablo in de stripboeken, maar Chato is de laatste versie en tevens de gebruikte versie van deze brandstichter. Chato Santana is een gangster die beschikt over pyrokinetische krachten en heeft deze gebruikt om een gebouw in de fik te steken nadat een deal fout ging. Nadat hij erachter kwam dat vrouwen en kinderen zijn omgekomen door zijn acties heeft hij zichzelf bij de politie ingeleverd waarna hij terecht is gekomen bij Belle Reve. De kracht voor het vuur haalt hij – in de comics – uit zijn tattooages, die erna vervagen en opnieuw gezet moeten worden mocht hij zijn krachten weer willen gebruiken.

Ondanks dat we al best veel weten over Suicide Squad zijn er nog genoeg vragen waar we pas tijdens de film achter zullen komen, waaronder wie Scott Eastwood in de film speelt. Hij heeft inmiddels een naam gekregen, maar geen naam die bekend is in de wereld van DC, oftewel, we zijn nog steeds niks verder wat zijn personage betreft. Gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten, want Suicide Squad zal vanaf aankomende donderdag in de bioscoop te zien zijn!

3 thoughts on “Maak kennis met de Suicide Squad”

  1. Ik ga woensdag naar de film en heb bewust helemaal niets over deze film gelezen/gezien (en dit artikel dus ook niet), maar ik ben wel heel erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *