Orange is the New Black S3: The Good, The Bad and The Ugly

Het derde seizoen van Orange is the New Black staat sinds een weekje op Netflix. Het klinkt misschien niet als een lange tijd maar het is genoeg tijd om de serie al helemaal af te kijken. Er is ook genoeg tijd verstreken om terug te blikken op de hoogte- en laagtepunten van het derde seizoen van de serie, dus let op: spoilers!

The Good

Stella Carlin
Iedereen met Facebook of Twitter zal Stella Carlin (Ruby Rose) ongetwijfeld op hun feed hebben gezien. De nieuwkomer is het gesprek van de dag en dat niet alleen maar vanwege de manier waarop Piper haar heeft weggewerkt. De Australische gevangene weet met haar androgyne look zowel mannen als vrouwen over de streep te trekken en het is maar te hopen dat ze volgend seizoen op een of andere manier toch terug zal keren naar Litchfield.

De flashbacks
Net als in het tweede seizoen gaan de flashbacks dit keer ook over de andere gevangenen en wordt zodoende hun verhaal vertelt. Dit keer wordt Piper overgeslagen en krijgen de interessantere personages een passend achtergrond verhaal. Zowel personages die we al eens tijdens een flashback hebben gezien komen langs maar ook personages waarvan we nog niks wisten.

OITNB_3131125_05366_R

Aflevering 10
De tiende aflevering van dit seizoen is een van de afleveringen die mij het meest is bijgebleven. In deze aflevering leren we meer over Pennsatucky’s gruwelijke verleden om vervolgens met twee verschrikkelijke, achtereenvolgende scènes de aflevering af te sluiten. Deze afleveringen en de manier van afsluiten zorgt toch wel voor de grootste schok tot nu toe in Orange is the New Black.

Geen vijand
Seizoen een had Pornstache Mendez en seizoen twee Vee maar in het derde seizoen van Orange is the New Black is er geen vijand. Er is natuurlijk wel de MCC die het de meiden achter de schermen niet makkelijk zal maken in het aankomende seizoen. Maar dit keer is er geen grote vijand die iedereen het leven zuur maakt in Litchfield en dat was fijn. Hierdoor waren er een boel diverse verhaallijnen waarin de personages hun eigen vijanden en obstakels hadden om te overkomen. Al was het fijn dat er geen vijand in dit seizoen zat, het zorgt aan de andere kant wel voor het laatste puntje in deze blogpost.

The Bad

OITNB_320613_00097_R2

Piper Chapman
Vorig seizoen was Piper redelijk op de achtergrond verdwenen terwijl Vee de touwtjes in handen nam. Dit seizoen staat ze weer redelijk in het middelpunt, maar gelukkig hebben de makers er wel voor gekozen om Piper over te slaan tijdens de flashbacks en dit seizoen niet alleen maar om Piper te laten draaien. Ondanks dat we haar niet als vaak zien als dat we dat deden in het eerste seizoen blijft Piper op een of andere manier toch irriteren, vooral nu dat ze full-on Heisenberg is gegaan. Piper staat er niet om bekend dat ze de juiste keuzes maakt, maar kind gebruik je hersenen toch eens!

De verhaallijnen van Caputo en Healy
Dit zal natuurlijk per persoon verschillen maar persoonlijk vond ik de flashbacks van deze twee heren niet zeer interessant. De tijd waarin we terugblikken naar het leven van Caputo en Healy had beter aan een gevangene besteed kunnen worden, net als de tijd die gebruikt wordt om in het dagelijkse leven te kijken van de twee heren.

The Ugly

OITNB_310604_00858r

Nicky Nichols
Na nog geen paar afleveringen werd Nicky al naar een andere gevangenis gebonjourd. Of dit is vanwege andere acteerklussen voor Natasha Lyonne of omdat Nicky volledig uit de show is geschreven is nog maar de vraag. Het is toch te hopen dat dit een tijdelijke oplossing is, net zoals met Laura Prepon in seizoen twee, want Nicky is een groot favoriet en het zou zonde zijn als ze helemaal niet meer terugkomt!

Bye Bye Bennett
Over verdwijnende personages gesproken.. Waar de hell is Bennett gebleven? De beste man hoorde een boegbeeld te zijn voor hoe een keurige man zich gedraagt en zo heeft hij zich ook twee seizoenen gedragen, om vervolgens ervandoor te gaan nu dat het kind er aan zit te komen? Hopelijk komt er nog een goede verklaring voor – bijvoorbeeld dat Bennett verantwoordelijk is voor Cesar’s arrestatie en ondergedoken zit, want anders..

Er gebeurt bar weinig
Vraag je eens af wat er nou allemaal is gebeurd dit seizoen.. Piper is de Heisenberg van Litchfield geworden, de halve gevangenis was verslaafd aan Suzanne’s erotische schrijfwerk, maar voor de rest..? Ieder personage had zo zijn eigen dingetjes die gaandeweg werden opgelost dat er van een grote climax niet te spreken is dit seizoen. Waarin we tijdens het eerste seizoen de cliffhanger kregen van het gevecht tussen Piper en Pennsatucky en in het tweede seizoen Vee werd aangereden door Rosa eindigt seizoen drie met het nieuws dat er meer gevangenen naar Litchfield komen. Het feit dat we niet weten of Alex vermoord is wordt al snel weggespoeld met het missende hek waardoor de dames een baantje kunnen trekken in het nabij liggende meer.

Wat zijn jullie hoogte- en dieptepunten van dit seizoen van OITNB?

2 thoughts on “Orange is the New Black S3: The Good, The Bad and The Ugly”

  1. Goede post! Ik ben het grotendeels met je eens. Op zich vind ik de tijd die wordt besteed aan Caputo niet zo erg, maar ik ben wel al MCC moe en helaas heeft zijn verhaallijn daar veel mee te maken.

    Piper is zwaar annoying! Ik zat te hopen dat zij wordt geshankt ipv Alex. 😉 Verder hoop ik dat wij Nicky, Bennett en Stella nog terug gaan zien in het nieuwe seizoen.

    Aflevering 10 vind ik de beste aflevering van het seizoen. Taryn Manning vond ik uitstekend acteren.

  2. Ik heb nu anderhalve aflevering bekeken en vind het tot nu toe nog helemaal niet interessant (vandaar dat ik ook nog niet verder gekeken heb). Dus de kans is groot dat het een tijd gaat duren voordat ik alles gezien heb (wat bij de eerste twee seizoenen niet het geval was).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *