Origineel vs Remake: Halloween

Michael Myers vs Michael Myers, wie wint?

Zoals gezegd in de post over Freddy Krueger zijn er enkele horroriconen, één hiervan is Michael Myers. Zelfs al weten sommigen zijn naam niet of uit welke film hij komt, ‘die man met het witte masker’ is wereldberoemd. Het is dan natuurlijk ook niet mogelijk om horrorfilms met elkaar te gaan vergelijken zonder Halloween hierbij te betrekken. Links op de afbeelding staat het origineel uit 1978 geregisseerd door John Carpenter, rechts staat de remake uit 2007 geregisseerd door Rob Zombie.

Het verhaal van Halloween blijft zo ongeveer hetzelfde. Na de moord op zijn familie wordt de jonge Michael Myers in een psychische inrichting gestopt voor verdere onderzoeken. Na zo’n 15/17 jaar ontsnapt hij en gaat hij op zoek naar zijn jongere zusje.

Laurie Strode – De vroegere scream queen Jamie Lee Curtis is moeilijk te overtreffen, dit gebeurd dan ook niet in de remake. Al is Scout Taylor-Compton een goede actrice, Jamie Lee Curtis is een horroricoon op zichzelf en zo goed als onovertrefbaar.

Michael Myers – Behalve Laurie is natuurlijk ook Michael een belangrijk personage. Zoals gezegd in het volgende punt maken we meer kennis met Michael in de remake waardoor er ook meer sympathie wordt gecreëerd voor hem. Hierdoor is de Michael uit de remake toch de betere Michael. Ook is het zo dat het masker wat enger is doordat het meer op een gezicht lijkt dan in het origineel.

Story – Waar het origineel na een korte flashback gelijk begint met Michael Myers’ ontsnapping begint de remake bij het begin waarin we zien hoe het allemaal begon. Natuurlijk vertraagt dit het geheel, maar het zorgt er wel voor dat het verhaal en Michael’s motieven makkelijker te begrijpen zijn. Rob Zombie wou hiermee laten zien dat Michael Myers een echte psychopaat is en dat is hem gelukt. Terwijl dit aan de ene kant een fijne uitleg is, duurt het een tikkeltje te lang waardoor de remake zo’n twee uur duurt. Alhoewel het verhaal natuurlijk zo goed als hetzelfde gaat nadat Michael is ontsnapt is dit stukje diepgang wat het verhaal achter de remake iets beter maakt. Het zorgt er ook voor dat Michael niet een willekeurige kerel is die mensen voor de lol vermoord.

Regisseur – Rob Zombie houdt in de remake van Halloween goed de eer aan het origineel. Iets wat je weinig meer ziet in horrorfilms van nu is dat er typische (oude) horrorfilm muziek wordt gebruikt voor de ‘enge’ scènes, wat juist in de oudere films té veel werd gedaan. In de remake van Halloween is hier goed gebruik van gemaakt waardoor het een oudere feel geeft, hierdoor voelt het alsof je een film uit de jaren ’80 kijkt in plaats van een film uit 2007. Waar het origineel zo goed aan deed, namelijk het geheel wat spannender en verborgener houden, wordt in de remake juist ervoor gekozen om alles te laten zien. Zo werd bijvoorbeeld in het origineel niet meteen laten zien wie het mes vasthield maar in de remake wordt dit wel laten zien.

Winner – Alhoewel Zombie’s visie voor Michael een fijne toevoeging is duurt het hierdoor een uur voordat Michael daadwerkelijk in actie komt. Voor degene die het origineel niet kennen en niet van oudere films houden is Halloween (2007) dan ook geen slechte film om te kijken, ook is de remake gemakkelijk los te genieten van het origineel, maar toch blijft het origineel beter. Hierbij wordt er niet gekeken naar de overige Halloween films, want niet alle van de acht films uit de originele Halloween franchise zijn diamantjes.

Bekijk hieronder de trailer van het origineel.

Welke Halloween film vind jij beter?

2 thoughts on “Origineel vs Remake: Halloween”

  1. Ik geef ook de voorkeur aan de originele Halloween. De remake vond ik iets te trailer park-y.

    ps. Rob Zombie is de regisseur van de remake, niet Snyder :p

    1. Ik heb dat gevoel vooral bij de tweede Halloween van Zombie. Die film wordt met de minuut slechter.

      Ha, zo dom. Ik had de naam steeds in m’n hoofd en heb de verkeerde overgenomen. Thanks voor het corrigeren. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *