Premiere Hollands nieuwste filmaanwinsten

Afgelopen maandagavond werd ik door de NPO uitgenodigd voor de premiere van niet één film, maar wel zes.

Samen met half bekend Nederland liep ik in m’n galajurkje over de groene loper bij Vue Hilversum. Mocht je wel bekend zijn met de NPO dan kun je vast raden waar dit heen gaat, namelijk de NPO telefilms. Van Aanmodderfakker tot Loveryboy, de telefilms van NPO weten Nederlandse films weer op de kaart te zetten door middel van hun originaliteit. Geen klakkeloze kopietjes van Amerikaanse films, maar films die je eraan herinneren dat Nederlandse films helemaal zo slecht niet zijn.

Al had ik graag een hele dag gespendeerd met de zes telefilms van 2016, ze gingen helaas allemaal tegelijk in premiere en moet ook ik elke zondag voor de buis zitten om de aankomende telefilms te kunnen zien. Vanaf 22 april zijn de telefilms wekelijks op zondag om 20.25 te zien op NPO3 in de volgende volgorde: Hope (22 april), Op de Dijk (1 mei), Fake (8 mei), De Grote Zwaen (15 mei), Kamp Holland (22 mei) en Moos (29 mei).

De film die ik maandagavond te zien kreeg was Kamp Holland, waarin we een groepje soldaten volgen in hun strijd tegen de Taliban, maar vooral in de strijd tegen elkaar. Nederland staat wel bekend om de vele historische oorlogfilms die jaarlijk gemaakt worden, waardoor Kamp Holland een redelijke verademing was. Gee historische film, maar een film over de soldaten van deze tijd. Nog een reden waarom de film zo’n verademing was, is omdat de film niet draait om explosies en heftige gevechten, maar juist de gevolgen van de oorlog. Met name één avond en de nasleep hiervan staan centraal in Kamp Holland  namelijk de avond waarop het team zowel een soldaat verloor tijdens een bermbom als de avond waarop korporaal Postma (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) een vernomen gewapende Afghaan neerschoot.

Na de film kreeg de cast natuurlijk een groot applaus en volgde er zelfs een Q&A, waarin vooral de mate waarin de cast en crew onderzoek heeft gedaan naar voren kwam. Het resultaat mag er zijn, een film zo realistisch dat ze zelf geprezen worden door de defensie.

Bekijk hieronder de trailer van de aankomende NPO films.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *